Project Description

BRIZGANJE PLASTIKE

Brizganje plastike je naša primarna dejavnost. Naše dolgoletne izkušnje so garancija za vrhunsko kvaliteto, kot tudi optimalen potek pri postopku proizvodnje. Pri nas brizganje plastike izvajamo na novih, računalniško vodenih strojih. S pomočjo tehnike injekcijskega brizganja plastike iz termoplastov vseh vrst in lastnosti izdelamo končni izdelek, ki je pisan na kožo specifičnim potrebam posameznih kupcev. Na področju brizganja plastike izdelujemo polizdelke in izdelke glede na želje naših naročnikov.

brizganje plastike

NAŠE PREDNOSTI

 • 5 Strojev za brizganje plastike
 • Brizganje izdelkov do 300g PS
 • Zapiralne sile od 20 ton do 130 ton
 • Izkušnje iz večineobstoječih materialov

Termoplaste predelujemo za različna področja:

 • tehnične izdelke
 • merilno tehniko
 • elektroindustrijo
 • avtomobilsko industrijo
 • belo tehniko
 • medicino

ZAKAJ IZBRATI NAS?

 • napredna tehnologija
 • motivirani zaposleni
 • hitri dobavni roki

 

Brizganje plastike in plastičnih mas

Najbolj razširjena metoda oblikovanja materialov iz plastike je proces, imenovan brizganje plastičnih mas. Ker je metoda primerna za uporabo v masovni proizvodnji, je zelo priljubljena in pogosta. Brizganje plastičnih mas poteka v strojih za brizganje.

Kako poteka brizganje plastike

Če celoten proces zelo poenostavimo, ga lahko razdelimo v tri glavne faze:

– segrevanje (taljenje plastične mase, ki se nahaja v obliki zrnc),

– oblikovanje (=brizganje plastičnih mas, ki poteka ob delovanju določenega pritiska in temperature),

– hlajenje (brizgana masa se ohladi in strdi v želeni obliki izdelka).

Brizganje plastičnih mas se začne v brizgalnem stroju, ko plastična masa pride skozi lijak. Zaradi gravitacije drsi v brizgalni cilinder s polžem, ki ima na zunanji strani grelce. Takšna namestitev grelcev omogoča, da se pridobi ustrezno temperaturo taljenja, zaradi česar se plastična masa stopi. V cilindru, vmesnem sestavnem delu stroja, se masa tali za več vbrizgov naenkrat. Gibljiva in fiksna plošča s pomočjo zaporne sile ves čas delovanja tiščita orodje skupaj.

Polž, ki ima funkcijo doziranja, premika stopljeno plastično maso vzdolž cilindra, to pa avtomatsko potiska polža nazaj. Ko je dozirana zadostna količina mase za brizganje plastike, se to gibanje zaustavi. V naslednji fazi ima polž funkcijo bara in plastiko pod pritiskom vbrizga v brizgalno orodje (ta postopek se imenuje ‘faza brizganja’).

V naslednji fazi se mora vbrizgana plastična masa ohladiti in strditi, kar omogoča brizgalno orodje, hlajeno na ustrezno temperaturo. Nato se gibljiva plošča umakne od fiksne in s tem odpre brizgalno orodje. Izdelek se s pomočjo izmetalnega zračnega curka, puše ali plošče sprosti iz objema kalupa in zapusti sistem.

Opisan postopek se nato neprenehoma ponavlja. Vsi procesi so konstantno kontrolirani in pod nadzorom.

Kaj je torej bistvo sistema – brizganje plastičnih mas?

Ključna faza, ki jo zajema brizganje plastike, je topljenje plastične mase, ki je v obliki zrnc, do te mere, da jo lahko pod pritiskom vbrizgamo v brizgalko – kalup – kjer se ohladi v končno obliko izdelka. Ko je dovolj trdno, se orodje odpre in ga izmeče. Vsak izdelek je natančna kopija kalupa. Človeški faktor v tovrstni proizvodnji je pomemben na koncu za pregledovanje izdelkov iz plastičnih mas, saj lahko kljub natančnosti strojev pride do minimalnih napak, ki pa ne smejo biti prisotne. Takšne izdelke se zavrže oziroma uporabi za ponovno brizganje plastike.

Končni izdelki in polizdelki

Izdelki so namenjeni mnogim različnim področjem – plastični izdelki se uporabljajo v elektroindustriji, v avtomobilski industriji, na področju medicine, tehničnih izdelkov, bele tehnike, merilne tehnike ipd. Poglejmo podrobneje:

– v avtomobilski industriji se brizganje plastičnih mas izkorišča za izdelavo plastičnih delov, ki se uporabljajo kot sestavni deli pod pokrovom motorja, kot sestavni deli notranje opreme ali posameznih modulov.

– v prehranski industriji se uporablja širok spekter plastičnih izdelkov – od embalaž za živila pa do zamaškov za steklenice.

– Pravzaprav, na katerokoli področje svojega življenja pogledamo, povsod bomo našli izdelek, ki ga nam da omenjen proces – brizganje plastike. Različni pladnji, etuiji, posode, skratka vse, kar je plastičnega okoli nas, se je po vsej verjetnosti pridobilo s tovrstnim postopkom.

Izdelki iz plastičnih mas pa se ne uporabljajo le kot končni izdelki, temveč tudi kot polizdelki, ki pa se uporabljajo za nadaljnjo izdelavo kompleksnejših izdelkov.

brizganje plastičnih mas
plastika

Zakaj je brizganje plastičnih mas tako razširjen postopek?

Brizganje plastike je izjemno uporaben proces, saj ima kar nekaj prednosti:

– uporablja se lahko širok izbor materialov

– prihrani se čas obdelave pri brizganju, saj so izdelki po tej fazi že gotovi

– proces je kontroliran in ponovljiv,

– količina odpadkov je minimalna,

– stopnja avtomatizacije je zelo visoka

– proizvodna zmogljivost je velika,

– tudi pri zelo velikih serijah je toleranca izdelkov visoka.

Brizganje plastike je enostaven postopek, ki zadosti potrebam industrije na mnogo načinov in na različnih področjih, kar je v današnjem času zelo zaželena lastnost.

Kam se obrniti za naročilo tovrstnih izdelkov?

Za naročilo določenih izdelkov se je smiselno obrniti na podjetje, ki brizganje plastičnih mas opravlja kot primarno dejavnost. Takšna podjetja imajo običajno izdelke in polizdelke vrhunske kvalitete ter izpopolnjen potek proizvodnje. Brizganje plastike se izvaja na tehnološko dovršenih in sodobnih strojih. Specifičnim željam kupcev se ustreže z izdelavo s pomočjo injekcijskega brizganja, saj so običajno stranke zelo specifične prvi svojih naročilih – potrebujejo namreč točno določen izdelek, želje pa more prodajalec natančno obrazložiti, da kasneje ne bi bilo ugotovljenih kakšnih nepravilnosti.

Vrhunska podjetja imajo na voljo več strojev za brizganje plastičnih mas, brizganje izdelkov pa poteka vse do 300 g PS. Prav tako imajo izkušnje in bodo točno vedeli, kako in kaj narediti, da bodo stranke popolnoma zadovoljne.

Kateri materiali se najpogosteje uporabljajo za brizganje plastike

Naštetih je le nekaj vrst, ki se uporabljajo za brizganje plastičnih mas:

PET (polietilentereftalat) je prozoren in tog material, ki je primeren za avtomobilske luči, posode za mikrovalovne pečice, plastenke, …

PE (polietilen) je najenostavnejši in najbolj uporaben plastični material. Višja kot  je njegova gostota, večjo trdnost ima. Pridobi se ga s polimerizacijo etilena. Je brez vonja, okusa in fiziološko neoporečen.

PVC (polivinilklorid) je poceni, enostaven za montažo in vzdržljiv ter vsestransko uporaben.

PP (polipropilen) je en izmed najlažjih plastičnih materialov na trgu, fiziološko neoporečen in odporen proti kemikalijam.

KONTAKT

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE

Kako vam lahko pomagamo? Izpolnite obrazec in nam pošljite sporočilo.